1. Masal türü hakkında bilgi veriniz. (10p)
2. Sanatsal ve öğretici metinleri içerik, dil ve anlatım özellikleri bakımından karşılaştırınız.(10p)
3. “ Gazete ve dergilerin belli köşelerindeki güncel olaylarla ilgili yazılardır. Bu yazılarda düşünceyi kanıtlama gereği hissedilmez. Yazar, seçtiği güncel konudaki görüşlerini okurun bilgisine sunar. Bu türün ömrü kelebeğin ömrü kadardır, denilir.”
Yukarıda bahsedilen türün adını yazarak bu türün sanatsal metinlere mi öğretici metinlere mi örnek olabileceğini sebepleriyle yazınız.
4. Aşağıdaki paragraf bir sanatsal metinden mi öğretici metinden mi alınmış olabilir? Sebebiyle yazınız. (10p)
“Depremzedelerin gereksinim duydukları tüm ihtiyaçları kısa zamanda karşılanacak. Belki bazılarımız gereksinimlerini dile getirmede geç kalabilir. Önemli olan, bizim ihtiyaç sahiplerine kısa zamanda ulaşmamızdır. Bu arada, yapılan yardımların yerine, zamanında ulaşması da çok önemlidir. İhtiyaç sahiplerinin de yardım kabul etmedeki çekingenliği üzerlerinden atmaları gerekir. Birçok yardım malzemesi yurdun dört bir yanından deprem bölgesine gönderilmektedir. Bu yardımlarla felaketzedelerin acıları bir parça da olsa azalacaktır. Millet olarak onların yanlarında olduğumuzu göstermemizin tam zamanı. Hiç değilse onlara sıcak dost elimizi uzatabilmeliyiz .Acılarını acımız bilip onlara kucağımızı, yüreğimizi açmalıyız.”
5. Aşağıdaki cümledeki yazım yanlışı olan kelimeleri gösteriniz. (15p)
“ Laboratuarbekleyenler birazdan olacaklardan habersiz deneğlerine devam ediyorlardı. İçlerinden heran bir şeyler olacakmış gibi tedirgin olanlarda vardı aslında. Kapı açılıpta içeri birileri girince bütün bakışlar pür dikkat onlara çevrildi. Gelenler, 2’şerli guruplar halinde içeri girdiler ve içerisini yerlebir ettiler. Bazı saçmasapan konuşmalardan sonra dışarı çıktılar. İçerdekiler bulundukları yerleri terk etmediler. Dışarıdan ardarda patlamalar duyulmaya başlamıştı.”
6. Aşağıdaki paragrafta hangi anlatım biçimi ( öyküleme, betimleme, tartışma, açıklama…) ağır basmaktadır? Sebebiyle belirtiniz. (10p)
Yıllar önce bir mahya defterim vardı, o deftere her sene bizim evin penceresinden görülen bütün camilerin ne mahya kurduklarını kaydederdim. Fakat bazıları, mesela Üsküdar’dakiler, uzak olduğundan babamın iki gözlü dürbününden yararlanırdım. Acaba her sene aynı cami, aynı günde, aynı mahyayı mı kurardı? İşte benim adı geçen mahya defterim bu tür soruları cevaplardı. Gençken çok özen gösterdiğim bu alışkanlığı şimdilerde terk etmiş olmanın verdiği hüznü yaşıyorum. Galiba bu hüzün ve duygusallık beni gittikçe esir almaya başlayacak ve ben mazinin sisli sayfalarında kaybolacağım bir süre sonra.
7. Türeme anında ünlü düşmesine uğramış sözcüklere beş örnek veriniz. (10p)
8. Aşağıdaki cümlenin ögelerini bulunuz. (10p)
“Saraçhanebaşı’ndaki yıllanmış Bozdoğan Kemeri’nin eteklerine yaslanmış eski bir medrese olan müze binası, bu tür sergilerle izleyicilerine geçmişten geleceğe uzanan ilginç köprüler kuruyor.”
9. Aşağıdaki boşlukları uygun sözcüklerle doldurunuz. (10 p)
- a ) İnsan dışındaki varlık ve kavramların konuşturulmasından meydana gelen edebi türe………..denir.
- b ) Sait Faik, edebiyatımızda……………….tarzı öykücülüğün öncülerindendir.
- c ) “ Kurak topraklarda nice sevdalar filizleniyor.” cümlesindeki…………………sanatı vardır.
- d ) “ Uzun yıllar sonra aramıza genç bir arkadaşımız daha katıldı.” cümlesinde fiil öznesine göre……………..fiildir.
- e ) “ Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!” cümlesinin öznesi………………….dir.
10. “ deniz, kar, sandalye, hüzün, dondurma” sözcüklerini de kullanarak bir olay yazısı yazınız. (10p)
12.Sınıf Dil ve Anlatım 1.Dönem 1.Sınav Soru ve Cevapları İndir! (Murat AYBİRDİ)