Programda (s. 14) dersin işlenişiyle ilgili bilgi verilirken, “Türk Dili ve Edebiyatı derslerinin işlenmesi okuma, yazma ve sözlü iletişim çalışmaları olmak üzere üç temel aşamada gerçekleştirilir. Her ünitede, belirlenen metinler üzerinden okuma çalışmaları tamamlandıktan sonra yazma ve sözlü iletişim çalışmaları yapılır.” denilmektedir.
Bu bölümdeki açıklamalar ve çıkarılan ders kitapları doğrultusunda Türk Dili ve Edebiyatı dersinin işlenişi 3+1+1 veya 2+2+1 gibi bölümlemelerle yapılamaz. Söz gelişi Hikaye ünitesine beş haftalık(25 ders saati) bir zaman dilimi önerilmiştir. Ünite işlenirken çalışmalar, sırasıyla, ilk üç hafta(15 ders saati) OKUMA kazanımlarına(dil bilgisi dahil), sonraki bir hafta(5 ders saati) YAZMA kazanımlarına, son hafta ise SÖZLÜ İLETİŞİM çalışmalarına ayrılmalıdır. Bu süreler değişebilir. Mesela okuma dört haftada yazma ve sözlü iletişim kazanımları bir haftada verilebilir. Bunu öğretmenler zümreleriyle birlikte değerlendirmelidir. Ama sıralama kesinlikle değişemez. Çünkü “Yazma” ve “İletişim” kazanımları “okuma” kazanımlarının uygulamasından ibarettir.
Öyleyse önce okuma kazanımlarında türün bütün özellikleri verilir. Sonra o türle ilgili yazma çalışmaları ve en sonunda da iletişim kazanımları verilir. Örneğin Tiyatro ünitesinin okuma kaazanımlarında öğrenci Tiyatro ile bilgiler edinir. Kazanımlar tamamlandıktan sonra yazma çalışmalarına geçilir ve kısa oyun yazma çalışması yapar. Daha sonra sözlü iletişim çalışmasında bu kısa oyunu sahneler…
Bu plan, yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda hazırlanmış olup geliştirilmeye açıktır. Uygulayıcıya kolaylık sağlaması amacıyla kazanım alanlarının karşılarına program açıklamaları verilmiştir. Planda, yazma ve sözlü iletişim için ayrılan süreler kısaltılarak okuma kazanımlarına verilen süreler artırılabilir.
2016-2017 9.Sınıflar Türk Dili ve Edebiyatı Yıllık Planı İndir! (Behzat AVAN)