Bir Tereddütün Romanı Özeti

Peyami Safa bu romanını da kendi yaşamından çıkarmıştır. Bu yüzden otobiyografik bir romandır. I. Dünya Savaşı’ndan sonra insanlar bunalıma düşmüş, kararsızlıklarla, tereddütlerle yaşamaya çalışmıştır. Roman, adını bu tereddütlerden almıştır.

Romanın Özeti:

Mualla Hanım “Bir Adamın Hayatı” adlı bir roman okur ve bu romandan çok etkilenir. Bu yüzden romanın yazarıyla tanışmayı kafasına koyar. Tanışırlar. Mualla zeki ve güzel bir genç kızdır. Yazar ondan hoşlanır ve ona evlenme teklif eder; ama düşünmesi için ona zaman verir.

Mualla’nın yazar hakkında bazı tereddütleri vardır. Bu nedenle romanı bir daha okuyup yazarı daha iyi tanımaya çalışır.

Yazar alışık olduğu bohem yaşamına devam eder. Yani yarınını düşünmeden günü gününe dertsiz, tasasız bir yaşantısı vardır.

Yaşamını böyle, nerede akşam orada sabah kural tanımaz bir halde sürdürürken “Vildan” adlı bir kadınla tanışır. Vildan’ın yaşantısı bizim yazarın yaşantısıyla örtüşmektedir. Öyle bir yaşantı ki Vildan’ın kadın mı erkek mi olduğu belli değildir; yani erkek gibi yaşayan bir kadındır. Vildan duygusal ve düşünsel açıdan yazara benzemektedir. Aralarında duygusal bir ilişki başlar.

Vildan’ın bir dediği bir dediğini tutmamaya başlar. Önceleri İtalya’da yaşadığını, bir İtalyan’dan boşandığını söylerken, sonra Suriyeli bir Hıristiyan olduğunu adının da Anjel olduğunu ve evli olmadığını söylemiştir.

Baştan beri Mualla da yazara ilgi duymaktadır. Vildan Mualla’nın araya girmesinden sıkılır.

Bir gece Vildan, yazarı otelden alıp kendi evine götürür. Kitaplığında Shakespeare’in kitaplarıyla yazarın kitapları yan yanadır. Bundan Vildan’ın da “Bir Adamın Hayatı”ndan etkilendiği anlaşılmaktadır. Kitabın bazı bölümlerini okuyup üzerinde tartışırlar. O geceyi birlikte geçirdikten sonra Vildan ortadan kaybolur ve bir daha hiç ortalıkta görünmez.

Yazara gelince Mualla’yı da Vildan’ı da çoktan unutmuştur. Mualla ise hala yazarla evlenip evlenmemenin tereddüdünü yaşamaktadır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir