Her metin, yazıldığı dönemin sosyal, ekonomik, siyasî yapısını, sanat anlayışını yansıtır. Dönemin bu özelliklerine zihniyet diyebiliriz. Metin, yukarıda sayılan unsurların hiç birine indirgenemez, çünkü metin bunların hepsinden yararlanılarak oluşturulan bir bütündür. Bir metinde, metnin yazıldığı dönemin özellikleri metne sindirilmiş bir şekilde yer alır. Bu özellikler metinle bütünleşir. Bir metni incelerken metinden dönemin zihniyetine ait ipuçları tespit edilir.
Öğretici metinler; toplum, kültür ve sanat hayatıyla ilgili düşüncelerin dile getirildiği, okuyucunun bu konularda bilgilendirilmeye çalışıldığı metinlerdir. Bu nedenle bu metinler aynı zamanda yazıldığı dönemin bu konulara bakış açısını da yansıtan belgelerdir.
Metinlerde ele alınan konular, kullanılan dilin özellikleri, seçilen sözcükler, tutum ve davranışlar da dönemin zihniyetini yansıtan öğelerdir.
Yeterli değil.
Biraz daha iyi olabilirdi.
Aynen.
Teşekkürler.
Evet güzel ama yanındaki hareketli resim benim konsantrasyonumu bozuyor. Kapatamıyorum da ne yapabilirim anlamıyorum. Böyle şeyleri böyle yerlere koymazsanız sevinirim.
Teşekkürler.
Site iyi ama çok reklam var.
Teşekkürler.
Güzel olmuş işimi gördü sağolun.
Teşekkür ederim.
Çok iyi anlatıyor.
İdare eder teşekkürler.
Yeterli değil ama teşekkürler.
Teşekkürler.
Yeterli değil ama teşekkürler.
İyi ama daha detaylı olmalıydı, bir de bazı konuları kısa anlatmışsınız.