Öne Çıkanlar

Ataol Behramoğlu

13 Nisan 1942’de İstanbul Çatalca’da doğan sanatçı, İlköğrenimini Kars ve Çankırı’da tamamlamış 1966’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirmiştir. Paris’te otel kâtipliği, öğretmenlik gibi görevlerde bulunan sanatçı 1972’de Moskova Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Sovyet edebiyatı üzerine incelemeler yapmıştır. Türkiye’ye dönüşünde İstanbul Şehir Tiyatroları’nda dramaturg olarak görev almıştır. 1979’da Türkiye Yazarlar Sendikası’nın genel sekreteri olan Behramoğlu, çeşitli dergilerin kurucusu olduğu gibi, birçok dergide de şiirler yayınlamıştır. Yayınevlerinde de çalışan sanatçı, 12 Eylül harekâtından sonra 1982’de Barış Derneği Davası nedeniyle 10 ay tutuklu kalmıştır. Fransa’da Türk ve dünya şiiri üstüne verilen seminerlere de katılmıştır. Kendisi halen İstanbul Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı bölümünde Doçent sıfatıyla anabilim dalı başkanlığı görevini yürütmektedir.

Edebi Kişiliği:

  • İlk şiirlerinde eylemcileri, sokak kavgalarını anlatan, Marksist-komünist doktrini üzerine aşırı bir toplumsal solculuğa yer veren şair daha sonraları ılımlı bir sol anlayışla haksızlıkları, sömürülenleri, ezilenleri anlatan şiirler yazmıştır.
  • 1980 sonrası hapse düştükten sonra daha çok hapishane acılarını ve ailesine duyduğu özlemi dile getirmiştir.
  • Şiirlerinde kalbini ve hayatını araştırdığını dile getiren şair, biçim özelliklerini ikinci plana atmış serbest bir anlayış benimsemiştir.

Kısaca özetleyecek olursak;

  • İlk şiirleri ikinci Yeni etkisindedir. 1960’dan sonra toplumcu gerçekçiliği benimseyen sanatçı şiirlerinde zaman zaman sloganvari söyleyişlere yer vermiştir. Yaşananları ve yaşadıklarını şiire aksetti.
  • İsmet Özel’le birlikte “Halkın Dostları” dergisini, kardeşi Nihat Behram ile “Militan” dergisini çıkarmıştır.

Eserleri:

  • Şiir: Bir Ermeni General, Bir Gün Mutlaka, Mustafa Suppi Destanı, Türkiye Üzgün Yurdum Güzel Yurdum, Ne Yağmur Ne Şiirler, Kuşatmada, İyi Bir Yurttaş Aranıyor, Kızıma Mektuplar, Aşk İki Kişiliktir, Bebeklerin Ulusu Yok, Sevgilimsin, Yolculuk, Özlem Cesaret Ve Kavga Şiirleri, Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var
  • Deneme: Yaşayan Bir Şiir, Şiirin Dili-Ana Dil, Utanıyorum, Kişiliğin: İnsan, İki Ateş Arasında, Mekanik Gözyaşı, Başka Bir Acı, Gerçeklik Duygusu Kaybolmuş