Honore de Balzac tarafından yazılan ve başarılı bir realist roman olan “Goriot Baba” aynı zamanda “Karakter romanı’dır. Romanda Goriot Baba iyilik ve saflığı, çocukları ise kötülük ve nankörlüğü temsil etmektedir.
Romanın Özeti:
Makama imalatçılığı yapmış büyük bir tüccar olan Goriot Baba emekli olunca bir pansiyonda kalmaya başlar. İlk yıl pansiyonun pahalı bir odasında, ikinci yıl orta halli bir odada, üçüncü yıl da ucuz bir odada kalır. Pansiyonda kalan diğerleri Goriot Baba’yı tanımadıkları için onun hakkında çeşitli söylentiler çıkarır. Cimri, tefeci, iflas etmiş bir borsacı, v.b. olduğunu söylerler.
Goriot Baba’nın “Delphine” ve “Anastasia” adında iki kızı vardır. Büyük kızı olan Anastasie “Kontes”, küçük kızı Delphine “barones”tir. Goriot Baba varlıklı biriyken tüm servetini kızlarına ve damatlarının borçlarına harcamıştır. Şimdi artık kendisi de zor durumdadır. Kızları da parası kalmayan Goriot Baba’ya pek uğramaz olmuştur.
Goriot Baba’yla aynı pansiyonda kalan ve hukuk öğrencisi olan Eugene, Goriot Baba’ nın büyük kızı Anastasie’ya aşık olur. Aralarında ilişki başlar ama kız onun Goriot Baba’ nın tanıdığı olduğunu anlayınca aralarındaki bu ilişkiyi bitirir. Eugene bu kez Goriot’nun diğer kızına asılmaya başlar. Delphine, sosyete içindeki bazı çıkarları dolayısıyla bu ilişkiye sıcaktır. Eugene kumardan altı bin frank kazanır. Delphine bir borcunu ödeyebilmek için Eugene’den borç alır. Aralarında duygusal ilişki başlar.
Bir gün Goriot Baba fenalaşır, yatağa düşer, ölüm döşeğindedir. Rahat etmeleri ve lüks yaşamaları için her şeyini feda ettiği kızlarını görmek ister. Küçük kızı Dalphine, babasına gitmek yerine aynı gece olan baloya gitmeyi tercih eder. Diğer kızı Anastasie geldiğinde ise artık her şey geçmiştir. Çünkü Gario Baba komaya girmiştir, kimseyi tanımaz. Sonra da ölür.
Goriot Baba gömülürken sadece iki kişi vardır. Biri Eugene; diğeri de Bianchon adındaki iyi kalpli bir tıp öğrencisi. Kızları ise cenazeye dahi gelmez.
Artık Eugene Paris sosyetesini yakından tanımış, hiç de hayal ettiği gibi olmayan bu sosyeteden iğrenmiştir. Bundan sonra sosyeteyle olan ilişkisinde daha dikkatli olmaya karar verir.