1892 yılında Edremit’te doğan sanatçı, Hukuk Fakültesini bitirmiş; Kastamonu, İzmir ve Ankara’da edebiyat öğretmenliği, Edirne’de de milli eğitim müdürlüğü yapmıştır. 1926-27 Antalya Maarif Eminliği, 1927-1931 Adana Maarif Eminliği görevlerinde bulunan sanatçı Maarif eminliklerinin kaldırılmasından sonra Galatasaray Lisesine öğretmen olarak atanmıştır. 1943 yılında milletvekili seçilerek Meclis’e giren İsmail Habip Sevük 1954 yılında yaşamını yitirmiştir.
Edebi Kişiliği:
- Gezi türünün edebiyatımızdaki ilk güzel örneklerini veren İsmail Habip Sevük’ün ilginç kıyaslamalardan, orijinal buluşlardan, geniş tarih kültüründen beslenen bir anlatımı vardır. Yazar eserlerinde tezatların şaşırtıcı havasından da başarıyla yararlanmıştır.
- Batı kültür ve sanatını oluşturan şair ve yazarların yaşamları ile sanatlarını, Türk edebiyatı ile karşılaştırarak anlatmakta büyük başarı sağlamıştır.
- İlk kez liseler için ders kitabı olarak hazırladığı “Türk Teceddüd Edebiyatı Tarihi” adlı eserle ün yapmıştır. Bu eserle çağının gençlerinde köklü bir edebiyat sevgisi uyandıran yazar, kitabında anlattığı kişileri yer yer coşkun ve duygulu bir dille kaleme almıştır.
- Sanatçı bilgi ile sanatı ustaca kaynaştırmasıyla tanınmıştır.
- Atatürk’ün düşüncelerini anlattığı eserlerinin yanında, Atatürk’le ilgili anılarına yer verdiği yapıtlar da yazmıştır.
Kısaca özetleyecek olursak;
- Türk Teceddüt Edebiyatı Tarihi ile tanındı. Bu eserde Tanzimat’tan başlayıp 1950’ye kadarki edebiyatımızı incelemiştir.
- Edebiyat tarihçisidir. Lise edebiyat kitaplarıyla bilinir.
- Sıkıcı olmayan, kendine özgü bir anlatımı vardır.
- Gezi türünde de önemli yapıtları vardır.
Eserleri:
- Gezi: O Zamanlar (Kurtuluş savaşı anıları), Carablus Köprüsü
- İnceleme-monografi: Yurttan Yazılar, Tuna’dan Batı’ya
- Diğer Yapıtları: Dil Davası, Türk Teceddüt Edebiyatı Tarihi (Edebi Yeniliğimiz ve Tanzimat’tan Beri adlarıyla iki cilt olarak basılmıştır), Atatürk İçin, Avrupa Edebiyatı ve Biz, Edebiyat Bilgileri, Mevlana, Yunus Emre