1901 yılında Bayburt’ta doğmuştur. İstanbul Erkek Öğretmen Okulu öğrencisiyken Anadolu’ya giderek, Anadolu Ajansı’nda çalışmış ve okulu bitirdikten sonra Paris’e gitmiştir. Burada Siyasal Bilgiler Okulu’nda öğrenim gören Kemalettin Kamu, Erzurum ve Rize milletvekili olarak TBMM’ye girmiş; 1948’de Ankara’da kalp krizinden ölmüştür.
Edebi Kişiliği:
- “Gurbet şairi” olarak tanınmıştır. Gurbet duygusunu bizzat yaşamış ve çok iyi yansıtmıştır.
- Şiirlerinde “aşk, savaş, vatan sevgisi, siperde ve daima gurbette olan Mehmetçik” konularını işlemiştir.
- Başlangıçta aruz ölçüsüyle yazan şair, daha sonra hece ölçüsünü kullanmıştır. Hece ölçüsünün özellikle 11’li kalıbını kullanmıştır. Halk şiiri geleneğinden yararlanmıştır. Lirik şiirleriyle tanınmıştır.
- “Memleket Edebiyatı”nın önde gelen şairlerindendir.
- “Bingöl Çobanları” adlı şiiriyle tanınmıştır. Bu şiir Türk edebiyatında en önemli pastoral şiir örneklerinden biridir. “Gurbet, Kimsesizlik, İrşad” diğer önemli şiiridir.
- Şiirleri ölümünden sonra Rıfat Necdet Evrimen’in hazırladığı “Kemalettin Kamu Hayatı Şahsiyeti ve Şiirleri” adlı kitapta toplanmıştır.
Kısaca özetleyecek olursak;
- Savaş duygularını dile getiren şiirlerinin yanında aşk, gurbet, yurt konularında şiirler de kaleme almış olan şair Cumhuriyet döneminin bağımsız sanatçılarındandır.
- Vatanın işgalini bizzat yaşamış ve doğduğu şehir Bayburt’u terk etmek zorunda kaldığından dolayı vatan ve gurbet şiirlerine yönelmiştir.
- Hece ölçüsüyle lirik ve epik tarzda yazdığı şiirlerin dili sağlam ve sadedir. Şair İlk şiirlerinde kısa süreyle aruzu da kullanmıştır.
- Şiir dışında başka bir türde adını duyuramamış olan sanatçının en tanınmış şiiri Bingöl Çobanları ve Gurbet’tir.
- Özellikle Gurbet şiirindeki “Ben gurbette değilim, gurbet benim içimde” dizeleri çok ünlenmiştir.
Eserleri:
- Şiir: Gurbet, Bingöl Çobanları, Gurbet Geceleri, Gurbette Renkler, Kimsesizlik, Güz, İzmir’e Tahassür, Hazan Yolcusunda, İrşad, Söğüt