Edebiyat Öğretmeni

Modernizmi Esas Alan Eserler

Modernizm; bilimsel, siyasal, kültürel gelişmelerle ve sanayi devrimiyle birlikte hareketlenen büyük toplumsal değişime eşlik eden zihniyetin tamamı için kullanılabilen bir terimdir. Sanat, mimari ve edebiyat alanında on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren adından söz ettirmeye başlayan akım, yirminci yüzyılın birinci yarısında etkili olmuştur. Latincede “şimdi”yi ifade eden modern us kelimesinden türeyen modernizm ilk planda geçmişe karşı şimdiki zamanın yüceltilmesini ifade etmektedir. Temelde dayandığı fikir, geleneksel sanatlar, edebiyat, toplumsal kuruluşlar ve günlük yaşamın artık zamanını doldurduğu ve bu yüzden bunların bir kenara bırakılıp yeni bir kültür icat edilmesi gerektiğidir. Modernizmde geleneksel olanı günün anlayışına uydurma, geleneksel yapıyı ve anlatımı reddederek yeniyi ortaya çıkarma anlayışı vardır.

Modernizmi esas alan eserlerin özellikleri şunlardır:

MODERNİZM VE POSTMODERNİZM

Modernizm Batı’da 20. yy’ın başında, postmodernizm ise 20. yy’ın ikinci yarısında ortaya çıkmıştır. Postmodernizm, modernizmin bir uzantısı olarak ortaya çıkmıştır. Modernizm “şimdi, yeni başlayan” anlamındadır. Postmodernizm ise “modernizden sonra gelen, modern sonrası” anlamına gelir. Anlaşılacağı gibi postmodernizm, ana ilkelerini modernizmden almış, modern roman üzerinde yeşermiştir.

Modernist eserler, 19. yy’ın “Balzac romanları” olarak da ifade edilen gerçekçi-gelenekçi roman anlayışının ardından “deneysel biçimcilik” arayışıyla gelişim göstermiştir.

Türk edebiyatına doğal bir süreçle değil de Tanzimat döneminde kültürel değişimle Batı’dan çeviri ve taklitlerle giren geleneksel roman, 1970’lerden sonra yerini modernist ve postmodernist romanlara bırakmıştır. Bu bakımdan Türk edebiyatında modernizm ile postmodernizm aynı zamanda görülmüştür. Türk edebiyatında postmodernizm, modernist özelliklerden 1990’lı yıllardan itibaren arınmaya başlamıştır.

Modernizm, Türk edebiyatında Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar”ıyla (1972) görülür. Tutunamayanlar’ın ardından Yusuf Atılgan’ın “Anayurt Oteli”, Ferit Edgü’nün “Hakkâri’de Bir Mevsim”iyle modernist ilk ürünler 1970’lerde verilmeye başlanır. 1950’lerden günümüze ise Latife Tekin (Sevgili Arsız Ölüm), Nazlı Eray (Ay Falcısı), Bilge Karasu (Gece), Orhan Pamuk (Kara Kitap, Yeni Hayat) eserleriyle modernist edebiyatın öncülüğünü yaparlar. Ayrıca Adalet Ağaoğlu, Peride Celal, Erhan Bener, Ahmet Altan, Selim ileri, Nedim Gürsel, Ayla Kutlu modernist ögelere ağırlık verirler. Hilmi Yavuz’un “Fehmi K’nın Acayip Serüvenleri”, Pınar Kür’ün “Bir Cinayet Romanı”, Hasan Ali Toptaş’ın “Bin Hüzünlü Haz, Gölgesizler”, Metin Kaçan’ın “Ağır Roman, Fındık Sekiz”, ihsan Oktay Anar’ın “Puslu Kıtalar Atlası, Kitabü’l Hiyeradlı romanları ise Türk edebiyatında postmo­dernist edebiyatın en önemli ürünleridir.

Postmodern romanlar türlere ayrılır: Üst kurmaca romanlar, bilimkurgu romanları, fantastik romanlar, büyülü gerçekçilik romanları… Postmodernist anlatımda iki tür yaklaşım vardır. Birincisi, “seçkinci/elitist” eğilimdir ki seçkin okur için yazılan metinleri kapsar. ikincisi “Sıradan” okura hitap eden “popülist” eğilimdir. Örneğin, Murathan Mungan’ın “Üç Aynalı Kırk Oda” adlı metni popülist; Hasan Ali Toptaş’ın “Bin Hüzünlü Haz” adlı anlatısı popülizme hiç yer vermeyen seçkinci bir yapıttır.

Postmodernist Anlatıların Özellikleri:

Modernizmi Esas Alan Sanatçılar

SAİT FAİK ABASIYANIK (1906 – 1954)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. Sait Faik Abasıyanık Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

YUSUF ATILGAN (1921 – 1989)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. Yusuf Atılgan Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

OĞUZ ATAY (1934 – 1977)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. Oğuz Atay Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

RASİM ÖZDENÖREN (1940 – …)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. Rasim Özdenören Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

ORHAN PAMUK (1952 – …)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. Orhan Pamuk Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

ADALET AĞAOĞLU (1929-…)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. Adalet Ağaoğlu Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

İNCİ ARAL (1944-…)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. İnci Aral Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

PINAR KÜR (1943-…)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. Pınar Kür Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

BUKET UZUNER (1955-…)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. Buket Uzuner Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

FÜRUZAN TEKİL (1935-…)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. Füruzan Tekil Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

BİLGE KARASU (1930 – 1995)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. Bilge Karasu Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

NEZİHE MERİÇ (1925 – 2009)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. Nezihe Meriç Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

VÜS’AT ORHAN BENER (1922 – 2005)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. Vüs’at O. Bener Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

FERİT EDGÜ (1936-…)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. Ferit Edgü Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

NAZLI ERAY (1950-…)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. Nazlı Eray Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

AYŞE KULİN (1941-…)

Daha Fazla Ayrıntı İçin Bkz. Ayşe Kulin Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

LEYLA ERBİL (1931-…)

ELİF ŞAFAK (1971-…)

HASAN ALİ TOPTAŞ (1958-…)

İHSAN OKTAY ANAR (1960-…)

Exit mobile version