Paragrafta Yapı Test-6

1. Sanat daima baskının sonucudur. Onun serbest olduğu ölçüde yukarılara yükseleceğini sanmak uçurtmayı yükselmekten alıkoyan şeyin ip olduğunu sanmaktır. Kanadını rahatsız eden hava olmasa daha iyi uçacağını düşünen güvercin, uçmak için kanadını dayayabileceği havaya ihtiyacı olduğunu bilmemektedir. Sanat da böyledir —-

Bu parçayı sürdürebilecek en uygun cümle aşağıdakilerden hangisidir?

A) yükselmek, ilerlemek için, baskılarla mücadele etmek zorundadır.

B) ancak baskılar sonucunda şekillenir, biçim kazanır.

C) yükselebilmesi için, sanatın baskılardan kurtulması gerekir.

D) gerçek sanatçı, dış baskılara karşı koymayı başarır.

E) toplumun ve kişilerin arzuları yönünde şekillenir.

 

2. (I) Ne yalan söyleyeyim: Tolstoy’un Savaş ve Barış’ını şimdiye dek okumamıştım. (II) Aslında önemli bir kitap olduğunu biliyordum, (III) Nice kimseler onu edebiyatın en büyük yapıtı, en güzel romanı diye gösterirler. (IV) Ama ben kaç kez okumaya kalktımsa, başaramadım. (V) Savaş ve Barış’ı beğenmeseniz bile önemini, büyüklüğünü hissedersiniz, (VI) Daha ilk sayfalarda bunalırdım, sabrım tükenirdi. (VII) Rus adlarını görünce şaşırır, kitabı elimden bırakırdım.

Numaralanmış cümlelerden hangisi konunun akışını bozmuştur?

A) II.   B) III.   C) VI.   D) V.   E) VI.

 

3. (I) Romanın yazılışı ahenkli, rahat, kesin; laf kalabalığı yok. (II) Bakıyorsunuz tek bir kelime ile bir duygunun, bir davranışın çeşitli yönleri belirtilmiş. (III) Gelenekçi gibi görünen bu roman, geçmişi, çoğunluğun ilgisini çeken yeni bir yönden aydınlatıyor. (IV) Romanları gelenekçi veya değil diye ayırmak ne kadar doğru olabilir? (V) Romanın gelenekçi olup olmadığını kim nasıl belirleyecek? (VI) Bununla ilgili belirlenmiş ilkeler de yoktur. (VII) Çağının olaylarını anlatan bir romancıya gelenekçi denilebilir mi?

Yukarıdaki parça iki paragrafa bölünmek istense, ikinci paragrafın kaçıncı cümleyle başlaması uygun olur?

A) II.   B) III.   C) VI.   D) V.   E) VI.

 

4. Bu sabah kendisini düne göre daha iyi hissediyordu. (I) Paltosunun cebinde bir gazete olduğunu hatırladı. (II) Gazeteyi alıp kanepeye uzandı. (III) Gazeteyi okumaya çatıştı. (IV) Her sözcük ayrı ayrı, resim gibi kafasında canlanıyor, ama ötekisiyle birleşmiyordu. (V) Birbiriyle birleşenler cümleden ayrılıp kaçıyorlardı.

Bu parçada bir bütünlük sağlanması için “Sözcüklerin anlamını elbette biliyordu, ama bunlar bir araya gelince bir türlü, bir anlam taşımıyordu.” cümlesi numaralanmış yerlerden hangisine getirilmelidir?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

5. Konularımı çabuk ve daha ziyade konuşurken bulurum. Fakat geliştirirken zorluk çekerim. Yaptığım planı da kolay takip edemem. Çok defa bir bölümü yazdıktan sonra bütünün planını yaparım. Yazarken çok düşünürüm.

Bu parça aşağıdaki sorulardan hangisinin karşılığı olabilir?

A) Çalışırken aradığınız özel şartlar var mıdır?

B) Yazmaya başlamadan önce uzun araştırmalar ve planlar yapar mısınız?

C) Size göre, yazmak, konuşmaktan daha çok mu çaba gerektirir?

D) Konularınızı ve yazı planınızı nasıl belirlersiniz, yazarken zorlanır mısınız?

E) Yazma sırasında sizin için en önemli engel nedir?

 

6. Aşağıdaki terden hangisi bir paragrafın ilk cümlesi olmaya en uygundur?

A) Ne yazık ki çoğu insan okumayı gereksiz bir “hobi” sayabiliyor.

B) Oysa okumak doğrudan mutluluğumuzu saptayabilecek bir eylemdir.

C) “Deha” her insana nasip olacak bir erdem değildir.

D) Günümüzde, “düşünmek” bile bir üstünlük sayılıyor artık.

E) Gerçek şu ki; çağdaş mantıkla düşünmeyi öğrenirsen evreni yaşadığın çevreye sığdırabilirsin.

 

7. (I) Edebiyatın türlü konuları üzerinde düşündüklerimi öteden beri yazarım. (II) Bu yazılardan derlediğim ilk kitap bundan on üç yıl önce basılmıştı, (III) Büyük bir ilgi uyandırdığını sanmıyorum. (IV) Okuyucu topluluğu bu çeşit edebiyat denemelerine hazırlıklı görünmüyordu. (V) İnsan, emek verdiği yazıların gazete ve dergi sayfalarında kalmasına razı olamıyor. (VI) Ama bu yazılardan doğan ikinci kitap altı ay önce basıldı ve kısa zamanda tükendi.

Yukarıdaki parçada numaralandırılmış cümlelerden hangisi konunun akışını bozmuştur?

A) II.   B) III.   C) VI.   D) V.   E) VI.

 

8. (I) “Bahar”a “yaz”, “yaz”a da “yay” denirmiş eskiden. (II) Dil, bu sözcüklerden birini yitirmiş; Farsça “bahar” sözcüğünü aldığı için yitirmiş, (III) Şimdi bir mevsimin Türkçe adını söylemiyoruz. (İV) “İlkyaz” gibi yeni bir ad koymamız gerekiyor. (V) İlkyaz geldi artık. (VI) Bugün karşılaştığım bütün dostlara “Bayramınız kutlu olsun!” demek geldi içimden. (VII) “Bayram da nereden çıktı?” demeyin. (VIII) Bayramların belki de en güzeli doğanın bayramıdır.

Bu parça ikiye ayrılacak olursa, ikinci paragraf numaralanmış cümlelerin hangisi ile başlamalıdır?

A) II.   B) III.   C) VI.   D) V.   E) VI.

 

9. —- Böyleleri gerçek aydınlanmanın halktan, halk kültüründen geldiğini bilmeyenlerdir. Hangi düşünce olursa olsun, halk ona sahip çıkar ve onu benimserse yaşayabilir. Halkın tutmadığı, benimsemediği bir düşünce genele yayılamaz ve sınırlı bir çevrede kalır.

Bu parçanın başına getirilebilecek en uygun cümle aşağıdakilerden hangisidir?

A) Halk, kendisine değer veren sanatçılara ilgi duyar.

B) Bazı yazarlar, eserlerinde halkı hep ön planda tutmuştur.

C) Son zamanlarda edebiyatımızda, yeniden halka yöneliş akımı başladı.

D) Kimi yazar ve aydınlar, eserlerinde halkın duygu ve düşüncesini göz ardı etmiştir.

E) Kalıcı eserler, ancak halkın sorunlarını anlatanlar arasından çıkar.

 

10. Yahya Kemâl’den sonra ilk büyük keşfim Baudelaire oldu. (I) Bu büyük şairi daima sevdim. (II) Hatta diyebilirim ki, yalnızca şiir için değil, öteki sanatlar için, hayat için bir hoca kabul ettiğim devirler oldu. (III) Beni musikiye -Batı müziğinden söz ediyorum- o götürdü. (IV) Başından itibaren her zaman bir ikilem yaşadım. (V) Resmi, onun etkisiyle tatmaya başladım.

Bu parçada numaralandırılmış cümlelerden hangisi konunun akışını bozmuştur?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

11. (I) Düşünmek bütün beceriler gibi öğretilebilen, öğrenilebilen, geliştirilebilen bir yetenektir. (II) Demek ki düşünme yeteneği okullarda kazandırılabilir. (III) Ortaöğrenimin insanlara kazandırabileceği en önemli beceri “düşünmeyi bilmek” olmalı. (IV) Gençlere kendi kalıplarımıza göre düşünmeyi öğretmek doğru değildir. (V) Böyle bir şey yalnız gençler için değil, bütün toplum için de zararlı bir tutumdur. (VI) Kendi kendini tekrarlamanın en kolay yoludur bu.

Bu parça ikiye ayrılacak olursa, ikinci paragraf numaralanmış cümlelerden hangisi ile başlamalıdır?

A) II.   B) III.   C) VI.   D) V.   E) VI.

 

12. Kimileri kırlara çıkıp dolaşırlar da: “Oh, içimiz açıldı.” derler. Çocukluğumda, gençliğimde ben de o sözlere inanmak istedim, olmadı; kandıramadım kendi kendimi. En güzel denilen manzaralara bakarken bile bir coşkunluk gelmedi içime. Çok kimseler vardır denizi öve öve bitiremezler, ikide bir denize koşarlar.

Bu parça en uygun biçimde aşağıdakilerden hangisi ile sürdürülebilir?

A) Denizin derinliklerinde ne çok güzellikler gizlidir.

B) Doğadaki güzellikler değil, kişioğlunun yaptıkları ilgilendirir beni.

C) Sanırsınız ki bir iki ay denizi görmeseler yaşayamazlar.

D) Doğadaki, denizdeki bunca güzelliğin ayrımına varamıyoruz çoğu zaman.

E) Bir yadırgama, bir yabancılık duyarım denizin karşısında.

 

13. Bunu pek söyleyemeyeceğim. Hatta böyle bir karar verdiğimi de pek hatırlamıyorum. Daha iyisi şöyle düşünelim: Günün birinde kendimi edebiyattan başka bir işe yaramaz buldum. Ama o günün tarihini benden istemeyin. Benim şartlarım beni edebiyata götürdü.

Bu parça aşağıdaki sorulardan hangisinin yanıtı olabilir?

A) İlk eserinizi ne zaman yazdığınız! şimdi hatırlıyor musunuz?

B) Yazarlıkta başarılı olabileceğinizi, size biri mi söyledi?

C) Edebiyata ilgi duymanızda kendisinden etkilendiğiniz biri oldu mu?

D) Edebiyatçı olmasaydınız, ne olmayı isterdiniz?

E) Hayatınızın hangi döneminde edebiyatçı olmaya karar verdiniz?

 

14. (I) Birkaç yıl öncesine kadar bende bir hastalık olmuştu. (II) Gazetelerde okuduğum, ilginç bulduğum yazıları kesiyor, dosyalıyordum. (III) Öyle ki ona yakın dosya doldurmuştum, (IV) Nedense güç geldi, bu işi daha fazla sürdüremedim. (V) Eski kitapları, belgeleri karıştırıp bir kez daha okumak bana hep ilginç hatta sevimli gelmiştir, (VI) Geçenlerde bir gün evde kalınca kitaplığın pek el sürülmeyen alt raflarını şöyle bir karıştırdım. (VII) Öyle ilginç yazılarla kitaplarla karşılaştım ki… (VIII) Bazılarını nereden bulduğumu, niye sakladığımı bile anlayamadım.

Bu parça ikiye ayrılacak olursa, ikinci paragraf numaralanmış cümlelerden hangisi ile başlamalıdır?

A) III.   B) IV.   C) V.   D) VI.   E) VII.

 

15. (I) Nice zamandır çeviri ile uğraşırım. (II) Dilimize epey kitap çevirdim. (III) Çeviriye ilk başladığım günden beri özenerek çalışırım. (IV) Amacına erişmek her kişinin elinde midir? (V) Sınırımı, yeteneğimi bilirim ben. (VI) Benim çevirilerimi beğenmeyenlerin haklı olduklarını bilmiyor değilim.

Bu parçada konunun akışında bütünlük sağlanması için; “Ancak özenmek başka, bir işi gerçekten başarmak başkadır.” cümlesi, numaralanmış cümlelerin hangisinden sonra yer almalıdır?

A) II.   B) III.   C) VI.   D) V.   E) VI.

 

16. (I) Yeni bir kitabevi açılmış dediler; geçen gün, ben de uğradım, (II) Kitabevleri çoğalıyor ülkemizde; demek okuyanlar, kitap alanlar günden güne artıyor. (III) Yalnız Türkçe kitaplar satıldığını sanıyordum o kitabevinde. (IV) Baktım, Fransızca kitaplar da var. (V) Aralarında bu yıl ödül kazanmış kitapların da olduğu altı yedi kitap aldım.

Numaralanmış cümlelerden hangisi konunun akışını bozmuştur?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

17. (I) Yaşamı boyunca orta malı düşüncelerle konuşup eden kişilerin durumunu anlayışla karşılamak gerekir. (II) Bunca sorun, bunca olay içinde kolay mıdır kişisel görüşler ortaya koymak, başkasına benzememek? (III) Kişisel görüşler olarak açıklanan düşüncelerin hiçbiri aslında o kişiye ait değildir. (IV) Aydınların ya da sıradan insanların konuşmalarını şöyle can kulağı ile bir dinleyin; o sözlerin ardında kimi zaman açık seçik, kimi zaman da bulanık olarak başkalarının düşüncelerini bulursunuz. (V) Bazı insanlar başkalarının düşüncelerini kendi görüşleri gibi aktarmaktan zevk bile duyarlar.

Numaralanmış cümlelerden hangisinin atılması paragrafın anlamında önemli bir eksikliğe yol açmaz?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

18. (I) Şoförün öfkesi sayesinde Fatih’e çabucak gelmişlerdi. (II) Cadde üstünde biraz yürüyüp kocaman binaların arasına sıkışmış bir kulübenin önüne geldiler. (III) Parkın köşesinde arabadan indiler. (IV) Birkaç basamaktan oluşan merdiveni çıkıp içeri girdiler. (V) İçerdekiler sofraya oturmuş, onları bekliyorlardı.

Parçanın anlamlı bir bütün oluşturması için aşağıdaki değişikliklerden hangisi yapılmalıdır?

A) II. cümle V. cümleden sonra getirilmeli

B) II. cümle ile III. cümle yer değiştirmeli

C) III. cümle IV. cümleden sonra getirilmeli

D) II. cümle parçadan atılmalı

E) IV. cümle ile I. cümle yer değiştirmeli

 

CEVAP ANAHTARI

1-A  2-D  3-C  4-D  5-D  6-C  7-D  8-D  9-D  10-D  11-C  12-C  13-E  14-C  15-B  16-B  17-C  18-B


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir